”Som en Pavarotti på Norrlandsoperan” Sune Nordgren citerade galleristen Stefan Anderssons uttalande till lokalreporter i Umeå när man frågade ”vem är Jaume Plensa?” Sune (bild nedan) höll som vanligt ett kunnigt och pedagogiskt invigningstal vid öppningen av ”Umedalen skulptur 2012”. Det måste till en stark metafor för att förklara att en av världens absolut främsta skulptörer presenteras i stort format i lilla Umeå. Som Sune också påpekade, Pavarotti är ju de facto död, så det hade varit stort om han skulle framträda på Norrlandsoperan. Jaume Plensa med fru har gästat Umeå några dagar och han fick också avfyra det traditionella kanonskottet vilket han gjorde med bravur, det small som f-n. Inne i Galleri Andrssen/Sandström visas bl. a. verket ”29 palms från 2007”, bild ovan. Tjugonio dikter i bokstäver tillverkade i rostfritt stål som hänger ner från taket. Om man rör sig mellan diktraderna plingar verket vackert. Tyvärr tar denna utatällning slut den 12 augusti så vi hinner inte visa det för våra kommande elever i höst. Men det finns ju annat, bl.a. några av Jaume Plensas verk kvar av de permanenta verken i skulpturparken. Jag hoppas verkligen människor i Umeå förstår vilken världskonst man nu har runt knuten.
Visit på Bildmuseet
Sune, hustru Mann och jag hann sent på eftermiddagen med en specialvisning av nya Bildmuseet. Stängt till största delen p g a utställningsbyte men tack vare Brita Täljedal fick vi se alla de fina lokalerna. Här konstaterade Sune att golven i Bildmuseet har levererats från samma företag i Sorsele som levererade trägolven till Baltic Mill i Gateshead/Newcastle för tio år sedan. Det var Sune som byggde upp den mäktiga gamla sädessilon till ett livaktigt konstcentrum i norra England. Så knyts historien ihop, jag besökte Sune och Mann i Newcastle tillsammans med min bror för just tio år sedan när Baltic Mill var under konstruktion. Då beundrade vi trägolven från Västerbotten. För tio år sedan spelade även Jaume Plensa en viktig roll vid öppningen av Baltic Mill då hans installation, en mäktig ljusstråle rakt upp i himlen, var ett rejält och uppmärksammat tecken satte Baltic mill och Gateshead på kartan igen. Sune och Jaume Plensa har varit goda vänner sedan mitten av 1990-talet då Sune för första gången presenterade hans verk i Sverige, då på Malmö konsthall. Som vanligt blir våra kusinmöten alldeles för korta men vi hann med en kopp kaffe och en genomgång av familjeärenden. Vi hann också beröra framtiden framförallt min då jag ju som vanligt velar hit och dit om var någonstans i världen jag skall bo, konstaterades att Skåne inte är så dumt. Som sagt ett allt för kort möte men i Åhus ses vi nästa gång har vi bestämt, början av augusti!?
Under avslutande promenad i Umeå hann vi också med att fotografera oss framför skylten ”bevara Scharinska” och maila iväg ett stöd för denna musikscen där åtminstone jag lyssnat mycket på musik även om det nu inte var Refused på den tiden jag brukade vara där.