- Uppgifter
Taksthang - ”Tigernästet” 3000 m ö h. Paro, Bhutan Foto: Paul M. Grahn Okt. 2015
Med mer än 35 års regelbundet resande i Kina, Tibet, Nepal och Indien & Ladakh samt flera besök i Bhutan har jag erfarenheter och kunskap som jag gärna förmedlar. Mitt resande i Asien började 1973 då jag bl.a. besökte Indien och Nepal. Jag återvände till Nepal vintern 1975-76 bl.a. för vandring. 1986 fick jag mina första uppdrag som färdledare, sedan dess har jag besökt Kina och Tibet så gott som varje år, några år flera gånger. Det har varit längre och kortare resor för olika researrangörer med grupper, men jag har emellanåt haft möjlighet att göra resor på egen hand. Numera besöker jag Kina ett par gånger om året.
I Drolma la-passet 5600 m .ö.h. Mt. Kailas, Västra Tibet, 2009.
2004 gjorde jag min första vandring runt det heliga berget Kailas under en egen, fyra veckor lång resa, i västra Tibet, vandringen runt Kailas gjorde jag tillsammans med en tibetansk vän och två tibetanska bärare. Jag vandrade återigen runt Kailas 2009, då som färdledare för en grupp. Sommaren 2012 gjorde jag tillsammans med två tibetaner en fyra dagars vandring från Gandenklostret till Samyeklostret i centrala Tibet. En utmanande vandring med två pass, båda 5200 meter att ta sig över, en ansträngande men fantastiskt intressant vandring.
2014, tredje gången vandring runt Kailas som färdledare för en grupp där alla klarade av vandringen utan större problem. Att vandra på hög höjd är krävande. 2016 var jag vid Kailas för fjärde gången, även då som färdledare, men då hade vi problem med höjdsjuka i gruppen. Min vandring blev därför endast till Drirapukklostret och sedan fick jag återvända till Darchen med de som måste avbryta rundvandringen. Min vän och kollega från Lhasa, Migmar, genomförde rundvandringen, "koran" med tre av deltagarna medan vi övriga väntade i Darchen.
Under april 2016 reste jag som färdledare för en liten norsk/svensk grupp i västra Sichuan och nordöstra Yunnan, de områden som tibetanerna kallar Kham och fortfarande är en del av det tibetanska kulturområdet.
Under tre år, 2005 - 08 var jag bosatt i Beijing och fick en god inblick i den kinesiska vardagen och utvecklingen av den kinesiska samtidskonsten. Under mina längre vistelser och egna resor på senare år har jag intresserat mig för buddhistiska tempel, framför allt de som finns i Pekingområdet men även i andra delar av Kina. Många tempel innehåller intressanta konstskatter bl. a. i form av väggmålningar, skulpturer och andra föremål.
Bhutan, ett litet men spännande land i Himalaya, står på mångas önskelista att besöka. Jag har besökt Bhutan både på egen hand och ett flera gånger som färdledare för grupper.
I december 2013 lämnade jag Umeå och bosatte mig i min födelsestad, Helsingborg. I Beijing tillbringar vi, min kinesiska fru och jag några längre perioder varje år.
Här några förslag på vad jag kan föreläsa om:
Kina, igår, idag och i morgon
Det heliga berget Kailas i Västra Tibet
Bhutan åskdrakens land
Ladakh en buddhistisk enklav i Indien
Något om tibetansk konst
Buddistiska tempel i Pekingområdet
Ni når mig via min mailadress: