- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
Bogle låter överlämna en s k ”khata” – ceremoniduk” till Panchen Lama. Khatan överräcks av indiern Purangir. Målning av den brittiske konstnären Tilly Kettle (1735–1786).
Med High road to China – George Bogle, The Panchen Lama and the first british expedition to Tibet, ISBN 0-7475-8621-7, tar oss Kate Teltscher tillbaka i tiden och en anmärkningsvärd resa från Calcutta och Bengalen till Bhutan och vidare upp till Shigatse i Tibet. Det handlar om den första brittiska expeditionen till Tibet.
Läs mer: Den första brittiska expeditionen till Tibet - George Bogle och Panchen Lama
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
Mount Everest - Qomolangma 8848 m ö h. Foto från den tibetanska nordsidan. Paul M. Grahn Okt. 2015
Mycket har sagts och skrivits om försöken att nå toppen av världens högsta berg, Mount Everest - Qomolangma. Även om Edmund Hillary och Tenzing Norgay nådde toppen av Everest 1953, vilket var en fantastisk prestation, så är jag lika fascinerad av de tre första försöken som gjordes 1921, 1922 och 1924. Dessa britter i tweedkavaj och golfbyxor som gav sig i kast med den livsfarliga uppgiften saknade i vart fall inte mod.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
Yeshe-Ö´s mandalatempel i Tholingklostret. Foto: Paul M. Grahn Juli 2016
Tholingklostret är det äldsta klostret i västra Tibet. Klostret ligger i ett område som domineras av en väldig canyon utmed floden Langchen Tsangpo eller Sutlej - "elefantfloden". Zanda/Tholing ligger 262 km från Darchen som är startpunkten för den berömda pilgrimsleden runt det heliga berget Kailas och 19 km öster om Tholing ligger den andra av det gamla Gugerikets huvudstäder Tsaparang. Geografen och upptäcksresanden Sven Hedin kom under sin tredje expedition, 1906-08, i Centralasien till västra Tibet, området runt Manasarovar- och Rakshastal-sjöarna och berget Kailas. Han besökte även Tholingklostret.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
En kvinna i ett nomadläger vid sjön Peiko Tso, södra Tibet bär ett urval amuletter och ett klassiskt tibetanskt halsband med turkoser, koraller och en dzi-sten. Foto: Paul M. Grahn Augusti 2016
I den tibetanska kulturen och buddhismen förekommer föremål, ”redskap” och bilder som för oss är obekanta och främmande. Något man ser många tibetaner bära i en rem runt halsen är en slags ”ask, låda eller skrin”, ibland utformad som ett smycke. Inuti skrinet, som kallas Gau förvarar man amuletter av olika slag. Den som ger sig ut på pilgrimsresor, kanske bort till berget Kailas i västra Tibet, eller till andra heliga platser bär ofta en Gau.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
Juldagen brukar ju vara den där dagen då man börjar bläddra och läsa i sina julklappsböcker. Så också detta år även om jag som ni nog har noterat befinner mig på ett hotell i Delhi. Fick just in en tallrik med hembakad chokladkaka från hotellet och en önskan om ”Merry Christmas”. Ja idag skall jag bara softa hela dagen och läsa vidare i min julklappsbok, ja ja jag köpte den själv på Arlanda, i år har vi i den ”utspridda familjen” inte haft någon ambition att se till att alla får julklappar på julafton. Jag skall sköta om mina åligganden i den vägen i början av januari, det får bli sen leverans i år.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
I Förbjudna staden i Peking finns "Shui Dian” eller ”Vattenpalatset”, som man började bygga 1909, två år innan Qingdynastin gick under, detta palats som även kallades för ”Kristallpalatset” blev aldrig klart.
I Oxford som jag besökte och skrev om något tidigare ligger det berömda Bodlein Library. http://www.bodleian.ox.ac.uk/bodley Ett fantastiskt bibliotek med anor från 1500-talet. Gu Gong (Förbjudna staden eller Palatsmuseet som det betyder) i Peking har en eller säkert flera intressanta kopplingar till detta välrenommerade universitetsbibliotek.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
Byn Malemchigaon i Helambudistriktet, Nepal. Foto: Paul M. Grahn Dec.1975
En av de första böckerna om Nepal jag köpte var ”Tantrisk mark” av Toni Schmid. Jag bodde i Stockholm vid denna tid (1972 -76) och var student vid Konstfackskolan. Antikvariaten i Stockholm, då fler än nu, var där jag hittade det som intresserade mig, litteratur om Tibet och Nepal. Ett märkligt sammanträffande var att den by i Nepal där Toni Schmid bodde under ett tiotal veckor 1955 visade sig vara samma by som jag och mina tre reskamrater också bodde i vintern 1975-76 dock bara under en veckas tid.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
”Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två” skrev Rudyard Kipling. Orienten det annorlunda och främmande, den absoluta motsatsen till det civiliserade väst. Österlandet det stillastående för evigt oföränderliga. Mat, dofter, seder och bruk, de opålitliga, lata och tröga människorna. Men också det lyckliga sagolikt mystiska i alla sin prakt och med sina hemligheter, dolda och oåtkomliga för oss. Edward Said skriver om detta i sin klassiska bok ”Orientalism”, som utkom redan 1978. Det är också den boken jag osökt tänker på när jag en dag börjar läsa i en gammal bok jag fick av en god vän, "Kinesiskan vid fönstret - en kinesiskas brev till sin moder” Wahlström & Widstrand 1923.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
"Freak street" vintern 1975. Till vänster om "Don´t pass me by restaurant & bar" syns nedandelen av ett av de första lodge (hotell) som öppnades här på "hippiegatan". Mark Liechty beskriver i sin bok hur Oriental lodge skapades. Foto: Paul M. Grahn
Västerlänningar har länge föreställt sig Himalaya som världens sist orörda plats, en plats där undangömd ålderdomlig kunskap och visdom finns att finna. Beatniks, hippies, andliga turister, bergsklättrare och andra har rest hit genom åren i försöken att hitta sitt personliga Shangri-La. I boken ”Far Out” ISBN 9 780226428949 (2017) spårar Mark Liechty dessa västerländska fantasier som fångat turisternas fantasi under årtiondena efter andra världskriget. Han utreder frågan om hur våra föreställningar om Tibet och Nepal formade de tvärkulturella interaktioner som de möjliggjorde.
- Uppgifter
- Skriven av Paul M. Grahn
”Boxers murdered in cold blood by the Allied forces”
Bild ur boken Exquisite Figure-Pictures from the Palace Museum.
Redan i mitt förra inlägg rekommenderar jag en ytterst intressant bok som behandlar Boxarupproret i Kina 1898-1901. Det är Adriano Madaro´s ”The Boxer Rebellion” (ISBN 88-88121-01-3). Här kommer fler för den intresserade av denna händelse i Kinas historia. En bok som, visserligen bara delvis, behandlar Boxarupproret men innehåller ett antal hemska bilder av efterspelet till uproret är Exquisite Figure-Pictures from the Palace Museum.