L1000848.jpg

Zhongguo Meishuguan - ”Kinas Nationalmuseum för Konst”, fyller 60 år och firas med flera stora utställnigar Alla bilder Paul M. Grahn maj 2023

Ett av besöken under den gångna veckan (den 31 maj) gick till Zhongguo Meishuguan -  ”Kinas Nationalmuseum för Konst”, (NAMOC) på Wusi dajie nr 1, centralt i staden, tillsammans med något tusental andra besökare, ja vi var inte där alla samtidigt. Det är ett så stort besökstryck på många institutioner och turistmål i Beijing att man måste boka tid, en dag före men i vissa fall upp till en vecka i förväg. Intressant om vi jämför med en konstutställning i Sverige, det skulle bli ”besöksrekord” för en tremånaders utställning om man fick lika många besökare som man har här under en dag. Så är vi där igen Kina har en gigantiskt stor befolkning och enbart Peking har runt 20 – 23 miljoner invånare. 

L1000924.jpg

Många besökare och välgjord utställningsdesign

Men helt klart är att människor är intresserade av den kinesiska konsten. Detta i synnerhet när man som nu visar upp de verkligt stora och berömda konstnärerna ur Kinas konsthistoria. Det rör sig om namn som Shi Tao, Zhu Dai, (Bada Shanren), Qi Baishi, Pan Tienshou, Zhang Daqian, Lin Fengmian, Li Kuchang, och andra konstnärer från Mingdynastin (1368-1644) och genom århandradena framåt. Jag antar att de flesta i Sverige möjligtvis har hört något av dessa namn någon gång men troligtvis inte har någon föreställning varken om deras verk eller deras berömmelse här i Kina. Det är inte konstigt alls, få kineser vet något om Anders Zorn, Carl Larsson eller vilka andra som helst av våra i Sverige berömda konstnärer.

L1000854_copy.jpg

Qi Baishi en av Kinas stora berömda konstnärer. Här porträtterad i olja.

Zhongguo Meishuguan fyller nu 60 år och man tar tillfället i akt att visa upp många av de främsta verk man har i sina stora samlingar. De visas i 20 utställningssalar i det sex våningar stora huset. Det finns mer än 130.000 verk i NAMOC:s samlingar , varav 4000 utgör det man kallar internationella verk, så man har en del att ta av. Men till de 10 specialutställningar man nu visar har man även lånat in verk från andra muséer runtom i Kina. Resultatet är att åtminstone att döma av de utställningar vi nu såg under vår eftermiddag i muséet är fantastiskt bra. Sen är det ju det där ”nya” man får stå ut med att oerhört många besökare skall fotografera verken med sina mobiltelefoner. Ja jag är ju inte bättre själv även om jag nu använder min minsta Leica, givetvis utan blixt. Utställningstekniken har förbättrats oerhört i Kina under de senaste 20 åren, borta är de dammiga glasmontrarna och de trasiga lamporna som inte gjorde något konstverk rättvisa. Modern teknik, smakfull inredning och mycket personal som ser till att allt fungerar. Zhongguo Meishuguan har nu också fått en snygg bokhandel – souvenirbutik som erbjuder en samling fina reproduktioner till bra priser och i ett trevligt café kan man avnjuta en god kopp kaffe eller thé inomhus med luftkonditionering eller ute under skuggande träd.

L1000956.jpg

Författaren Lu Xun i den trädgård med många skulpturer som omger Zhonguo Meishuguan

Skönhet i en ny era.” En utställning i tio delar för att fira 60-årsjubileet av grundandet av  Zhongguo Meishuguan - ”Kinas Nationalmuseum för Konst.” 23 maj – 2 juli 2023

  1. ”Hyllning av klassikerna” – Specialutställning av de främsta verken ur NAMOC:s samlingar.
  2. ”Ett stadigt gammalt torn och den långa floden.” Konstutställning som firar andan i Den långa marschen och Yanán.
  3. ”Harmonisk samexistens” – Internationell konstsamling från NAMOC (Fas 2)
  4. ”Målning och kalligrafi i tusch” – Zhu Da, Shi Tao och frihandsmåleri sedan 1800-talet
  5. ”Ett brilliant uttryck” - Utställning av Mo Xiasong´s verk
  6. ”Själen reflekterad i trä och vatten” – Utställning av träsnitt i NAMOC:s samling
  7. ”Århundradena återspeglade i träsnitt”-Utställning av Kinesiska nyårsbilder ur NAMOC:s samling
  8. ”Skatter från Skattkammaren – Jingnan i tryck” Utställning av Lu Fang´s verk i Beijing
  9. ”Stor kursiv skrivstil” – Utställning av Kou Kerang´s kalligrafier
  10. ”Hemstaden vid Gula floden” – Utställning av Haifeng´s oljemålningar.

I dessa tio utställningar, som pågår samtidigt, kan man ta del av flera av olika uttryck i den kinesiska konsten. Givetvis finns det bland de tio en utställning med det vi karaktäriserar som ”kommunistisk propagandakonst” vid namn ”Ett stadigt gammalt torn och den långa floden.” ”Konstutställning som firar andan i Den långa marschen och Yanán.” Jag antar att det ”stadiga gamla tornet” representerar  KKP:s ideologi och den ”Långa marschen” representerar uthålligheten och framåtandan i den kinesiska politiken. ”Tornet” kan ju också vara en symbol för ”Mao Ze dongs tänkande” dvs. delar av de tankar ”från den store rorsmannen” som finns citerade i en liten röd bok som det på 1960-och 70-talen viftades frenetiskt med. Nu är det en annan tid och en annan ledares tankar, som skall studeras i en serie böcker, och följas. Vill man fördjupa sig ytterligare i de tankarna så tillhandahåller de kinesiska bokhandlarna idag ett sortiment av dessa böcker och de är framträdande exponerade nära kassadisken.

L1000919.jpg

"Gula bergen" en målning av Liu Haisu (1980)

L1000865.jpg

En "berömd målning" "Fadern" (215 x 150 cm, 1980)  av Luo Zhongli, mycket avfotograferd och beundrad

L1000857.jpg

...och så även Qin Shangyi`s kvinna från Xinjiang (60 x 50 cm, 1984)

Det blev för min del en hel del återseenden av en del verk i utställningarna, vilket var mycket trevligt då många av dem verkligen tål att ses många gånger. Inte minst är jag en stor beundrare av Qi Baishi och hans tuschmålningar

 

L1000883.jpg

Här har den store Qi Baishi gjort en målning inspirerad av den kanske "ännu större" Zhu Da/Bada Shenren

L1000889.jpg

L1000893.jpg

 

L1000902.jpg

De tre tuschmålningarna ovan är av Qi Baishi´s hand. Det precisa handhavandet av penseln, tuschen och färgen i såväl avbildning som i kalligrafin kännetecknar hans verk.

 

L1000950.jpg

Här ses Shen Yaoyi´s stora målning med titeln "Allt startade härifrån" 180 x 314 cm betraktad av ett "stenansikte" i den del av utställningarna som skildrar Kinas moderna historia.

Höjdpunkter enligt mig var Zhu Da, Shi Tao och givetvis Qi Baishi. Vad beträffar den s.k. "propagandakonsten" måste man ändå tillstå att de konstnärer som utfört verken utan tvekan är mycket skickliga och deras verk bör ju betraktas i det sammanhang som utgörs av Folkrepubliken Kina. Vi har ju motsvarande konst i porträttering av kungar och fältherrar, visserligen några hundratal år äldre men med samma glorifierande uttryck.