Study_Hip_hip_hurra.jpg 

 En av P.S. Krøyers skisser till Hip hip hurra

Den danske konstnären Christian Krogh skrev 1894: ”Det finns ju riktigt nog den regeln, att man inte skall komma tillbaka till ett ställe där man har mått bra. Man blir alltid besviken eftersom antingen man själv eller platsen har förändrats. Och jag har också funnit, att det ligger mycket sanning i denna regel. Men det finns ett ställe där regeln inte gäller. Det stället är Skagen.”

 

P1150201.jpeg

Skagen idag, 2022, är inget litet fiskeläge. Det är en stor hamn där bl.a. kryssningsfartyg lägger till och de stora nordiska fisketrålarna syntes också i hamnen. Foto: Paul M. Grahn Juni 2022

Jag håller med Christian Krogh, men bara till en viss del, för jag har flera andra platser jag gärna återvänder till. Men vad beträffar Skagen är vi överens.

Hemma igen, sedan flera veckor, efter en härlig tur till Danmark 6 – 10 juni. Med vännerna P & Y i deras bil tidigt (05.30) till Halmstad för transport med Stena Nautica över till Grenå på Jylland. En lugn och fin transport över Kattegatt. Från Grenå körde vi sedan via Randers där vi gjorde lunchstopp på det trevliga ”Streetfoodhuset”. Vidare via Aalborg upp till Skagen. Härligt att vara tillbaka här, allt för länge sedan sist.

Vi hade bokat Hotell Marie som ligger centralt i ”byen”, nära till hamnen och fiskrestaurangerna. Gångavstånd till Skagens museum och konstnärerna Ancher och Drachmans hus. Museet och konstnärernas hus var ju en av anledningarna att vi återigen ville till Skagen.

Efter en god middag på restaurang Pakhuset i hamnen och en natts sömn körde vi upp till Grenen”, längst upp på Jyllands spets där haven Skagerak och Kategatt möts. Denna gång ut på ”grenen” med Sandormen, ett bekvämt sätt att ta sig dit från parkeringsplatsen. 

L1170006.jpeg

"Grenen". Foto: Paul M. Grahn Juni 2022

 

L1170021.jpeg

"Sandormen" under sitt uppehåll ute på "Grenen". Foto: Paul M. Grahn Juni 2022

Vi hade blandat väder vid vårt Danmarksbesök, regn på nätterna men sedan var det fint på dag och kväll. Inte särskilt varmt ännu så perfekt tid turistaktiviteter. 

Skagens konstmuseum visade ”Krøyer og Paris – Franske fobindelser og nordiske toner”. Denna fina utställning visas fram till den 18 september 2022. I samband med utställningen har man publicerat en cirka 300 sidor omfattande utställningskatalog. Man har även lånat in verk från framförallt Frankrike, Musée Marmottan Monet, viktiga konstverk målade av konstnärer som utgjorde viktiga inspirationskällor eller förebilder för de nordiska konstnärerna som var verksamma i Skagen. 

L1170087.jpeg

Sommeraften på Skagen Sønderstrand. Peder Severin Krøyer (1893) 

En sådan konstnär var den mindre kända Jules Bastien-Lepage men även verk av Claude Monet och Camille Pisarro och Berthe  Extra trevligt för oss som nyligen besökte Musée Marmottan och då såg bl.a Monets ”Indtryk soluppgang” (1872) som den heter på danska eller "Impression, soleil levant" som är dess franska titel. Detta mästerverk  tål definitivt att ses två gånger inom loppet av en månad.

L1170075.jpegTrevligt att få se "Impression, soleil levant" återigen trots att vi nyligen sett detta för Impressionismen     signaturverk i Paris. Foto: Paul M. Grahn Juni 2022

L1170081.jpeg

 

Det är också intressant och viktigt att man lyft fram Julian Bastien-Lepage som ju hade ett stort inflytande på P.S. Krøyer, här hade man t. o. m lånat från National Gallery of Victoria i Melbourne. Den välskrivna och omfattande katalogen kommer att utgöra mycket av denna sommars läsning. Det är också intressant att dra fram en gammal katalog från Nationalmuseum, Stockholms stora utställning ”1880-tal i nordiskt måleri” som visades från oktober 1985 till januari 1986Omslaget till katalogen var då kanske inte helt oväntat ”Hip hip hurra av P. S. Krøyer en målning som finns på Göteborgs konstmuseum. Ursprunget till den berömda målningen är inflyttningsfesten i maj 1884 i Michael och Anna Anchers hus i Skagen. Krøyer arbetade sedan fram målningen med hjälp av ett fotografi som tagits av den tyske målaren Stoltenberg. Målningen färdigställdes först fyra år senare, 1888, och Krøyer gjorde under tiden många skisser och utkast innan mästerverket, som ser ut att vara en mycket spontan ögonblicksbild, var klart. ”Krøyer og Paris – Franske fobindelser og nordiske toner” är en storslagen utställning och det man lånat ihop från kända muséer som Musée Marmottan Monet, Musé d´Orsay i Paris och  Statens museer før kunst, Glyptoteket och andra museer i Köpenhamn är imponerande att få se såhär tillsammans. 

L1170034.jpeg

 P.S. Krøyer och Michael Ancher. Skulptur av Lauritz Tuxen utanför Skagenmuseet

L1170040_copy.jpeg

Det var också intressant att se flera verka av Marie Krøyer som ju i konstnärligt hänseende hamnade i skuggan av sin berömda man. En liten pärla är t. ex. hennes "Pergola i Ravello i solskenet" från 1890. 

Vi hade en dag i Skagen fylld av stor konst och många intryck. Vi fortsatte till fots runt i ”byen” först till Michael och Anna Anchers hus https://skagenskunstmuseer.dk/museer/anchers-hus/  Ett välbevarat konstnärshem fyllt av deras egen men också deras vänners och andra konstnärers konst. Makarna Ancher fick en dotter, Helga, och hon gifte sig aldrig, bodde i huset som efter hennes död blev museum och nu ingår i Skagenmuseer. Ytterligare promenad och ett annat konstnärshem, Holger Drachmanns, (1846-1908) fick avsluta den av konst fylld dagen. Drachmann var en tidig multikonstnär, oerhört produktiv, målade skrev och diktade. Han slog igenom som författare men fortsatte att måla och arbetade som journalist. Gift tre gånger och hade sex barn, produktiv herre, Hans hem blev museum redan 1911 men ingår även det i Skagenmuseerna. https://skagenskunstmuseer.dk Via denna adress kan man ta sig vidare till de andra intressanta konstnärerna som ingår i det vi kallar Skagenkonstnärerna. För vår del avslutade vi dagen på Skagen fiskerestaurant med bl.a. ostron, Moulés frites, Chablis och Créme brülée. Denna utomordentliga restaurang har för övrigt även en restaurang högst upp i Illums bolighusStröget i Köpenhamn. Även där serveras mycket god mat och vi äter gärna där när vi besöker Köpenhamn.

Påföljande dag gick färden söderut utmed Jyllands västkust. Vi gjorde ett besök vid det från TV-serien ”Badehotellet” berömda hotellet i Svinklev. Här tog vi en kopp kaffe och jag pratade med ett par ur personalen som inte var riktigt klara över att ”Badehotellet” också är en mycket populär serie i Sverige. Då fick vi också veta att hotellets huvudbyggnad brann ner 2016. Men nu är det återuppbyggt och med samma utseende som förr, hotellets annex som ligger ett stycke bort från huvudbyggnaden klarade sig helt och här är allt original från 1926. Vi beundrade de stora sanddynerna utmed stranden här mot Jammerbugten och Nordsjön.

L1170150.jpeg

Den nyuppförda huvudbyggnaden av "Svinklev Badehotell"

 

L1170138.jpeg

Annexet till "Svinklev badehotell", en byggnad uppförd 1926.

Det är härifrån namnet Svineklev (Grisfötterna) kommer. Gräs och sandformationer som faktiskt liknar grisfötter. 

Vi lärde oss nu också att det mesta av ”Badhotellet” bara är kulisser och att inspelningen görs i en studio utanför Köpenhamn. Dessutom skall det i TV-serien föreställa att ”Andersens Badehotel” ligger i Skagen, men nu vet vi att det är ett gott stycke bort från Svinklev. 

Vi fortsatte färden söderut på Jylland till den gamla, t o m den äldsta staden inte bara i Danmark utan även i Norden, Ribe. Här bodde vi mitt i staden på ett litet trevligt hotell. 

L1170157.jpeg

 

L1170176.jpeg

Att Ribe är en gammal stad blir man snart varse när man vandrar genom de gamla, ibland mycket trånga gränderna. Här och var sitter också intressanta  tavlor som upplyser oss om bl.a. människor som är födda eller varit verksamma i staden. Ett exempel är t.ex. denna som berättar om Jacob Riis, en fotograf vars bilder intresserade mig mycket på 1970-talet. Hans bok How the other half lives utkom 1890 och om jag minns rätt gavs den ut i svensk översättning någon gång på 1970-80 talen i Sverige. Här kan man läsa mera om Jacob A. Riis https://sv.wikipedia.org/wiki/Jacob_Riis

L1170182.jpeg

I stadens mitt ligger den gamla kyrkan som uppfördes redan år 850. Idag ombyggd och påbyggd till en mäktig kyrka mitt i ”byen”. Vi bodde helt nära i ett litet hotell och utgick därifrån under den halvdag vi ägnade åt Ribe´s centrala del. 

L1170164.jpeg

Det höga tornet på Domkyrkan i Ribe. Foto: Paul M. Grahn Juni 2022

 

L1170188.jpegInteriör från kyrkan i Ribe. I koret längst fram har den danske konstnären Carl-Henning Pedersen målat en serie väggmålningar i början av 1980-talet. Foto: Paul M. Grahn Juni 2022

L1170200.jpeg

Efter lunch körde vi sedan tvärs över Jylland upp via Kolding, korsade Fyn och över till Själland via Stora Bält-bron. Vi stannade en natt på ett trevligt hotell, Centralhotellet i Køge innan vi så avslutade resan med den sista sträckan över Öresundsbron och upp till Helsingborg. 

Fina, trevliga dagar med goda vänner och en härlig ”ferie” i Danmark. Vårt närmaste grannland som det för oss här i Helsingborg bara är 20 minuters resa med färja bort.

Det är också något vi gör regelbundet, häromdagen blev det heldag i Köpenhamn och om några dagar blir det besök på Louisiana kunstmuseum i Humlebaek.