Från Hong Kong palace museum kan man se M+ och kanske ana att byggnaden ser ut som plustecken
Dagarna går fort och jag minns knappt hur många dagar jag varit på resande fot, men inser idag, den 2 maj, att det är precis en vecka. Nu i ett soligt och varmt Beijing, vi har uppemot 29 – 30 grader redan nu. Men det har utlovats både regn och svalka från i övermorgon. Temperaturen kan falla ända ner till 19 + grader. Huuh. Utresa via London gick sådär, British Airways flight till Hong Kong blev 4 timmar försenad p g a fåglar som sades ha kunnat skadat flygpplanet. Men när vi väl kom iväg, dvs efter 7 timmar på Heatrow flygplats så återstod bara 12 timmar i luften. Det är kriget i Ukraina som ställer till det med flygvägarna österut.
Utsikt från vårt hotellrum, East hotel, Tai koon.
Hong Kong är, åtminstone på ytan, sig likt i stort. Många människor, 7,5 miljoner på 10,5 kvardratkilometer blir ju rätt trångt. Men det fungerar. Men några detaljer är förändrade, man ser nu Kinas flagga vid sidan av Hong Kongs, det är väl det som syns på ytan.
Min absoluta favoritbokhandel, Swindons, har slagit igen sin sista ”över disk butik”. Men det beror nog mest på att kunderna köper böcker online, ja inte bara böcker, allt annat också ser det ut som, det är ett ständigt flöde av bud i olika storlekar som levererar.
Nu dessa dagar var det ”majledigheten” vilket gör att någon miljon från ”mainland China” även reser till Hon Kong. Trångt på vissa restauranger och givetvis i shoppingallerierna.
Nu ägnade vi inte mycket tid åt shopping utan koncentrerade oss på ”kulturen”. Denna gång två stora aktörer på West Kowloon-sidan, M+ och Hong Kong Palace museum. (Gu Gong).
Ai Weiwei´s verk "Whitewash" från 1995 - 2000 i den permanenta M+ utställningen
M+ är för svenskar kanske mest känt för att det en gång alldeles i starten hade en svensk chef, Lars Nittve, denne lämnade dock jobbet efter en tid av en anledning jag inte känner till, men M+ är ”ingen liten skuta” att styra. Ett gigantiskt museum, byggnaden ser ut som ett stort plustecken med en del nedstucken i jorden.
Jag var mest intresserad av att se hur man tagit sig an den stora donation av kinesisk samtidskonst man fick, eller kanske snarare köpte, av Uli Sigg en gång Schweiz ambassadör till Kina. Han började i mitten av 1980-talet att samla ”den nya konsten” i Kina. Samlingen är gigantisk och alla de ”nyckelverk” man förväntar sig att se fanns där. Det som drog stor publik till M+ nu var Yajoi Kusamaa, den japanska konstnärinnan som för inte så länge sedan även gästade Louisiana konstmuseum i Humlebaek, Danmark. Nu visade man här en stor utställning med hennes verk från 1945 till idag. Kusamaa är ”big business” och mängder av ”produkter” designade av henne var till salu. Vi nöjde oss med att köpa ett par korta färgglada strumpor, inga paraplyer, Iphonefordral, väskor eller Gud vet vad produkter man kunde köpa med hennes design.
Framför porten till den imponerande bygganden som inrymmer Hong Kong Palace. Foto: Yan Tao
Efter flera timmar på M+ gick vi över till det nya ”Hong Kong Palace museum”. En imponerande byggnad med en imponerande samling antikviterar från Palatsmuseet i Beijing. De samlingar man förfogar över i Beijing är av yppersta kvalitét när det gäller porslin, bronser, textiler, målningar och kalligrafier. Man har valt ut en del av dessa för att påminna Hong Kong-borna om det gamla kejserliga Kinas storhet. Mycket välordnade utställningslokaler med pedagogiska texter och filmer, allt mycket proffsigt presenterat. Här saknades inga resurser det syntes. Det blev många intryck denna dag och en sen middag på en japansk restaurang, kötid en timme, fick avsluta dagen.
En av de praktpjäser som ingår i utställningen i Hong Kong palace
Flyg till Beijing den 30/4 med Air China, som avgick på minuten i rätt tid, inte helt fullsatt och med ypperlig service. Det enda man kunde klaga på var att det var häftig turbulens i luften över Kina, men det är väl inget vi kan lasta Air China för. Smidig entré på Beijings flygplats, hade förväntat mig strul och kontroller hit och dit med tanke på den nyligen avverkade pandemin. Men så var det inte, med alla ”papper” i ordning gick det snabbt att få stämpeln på plats och det kändes fint att äntligen kunna ”komma hem till Peking igen”.
En mig mycket närstående kvinna hade dessutom förutseende nog bokat en egen transfer för oss från flygplatsen. Men även denna dag blev en lång dag även om flygtiden Hong Kong till Beijing ”är endast 3 timmar”. Dagen avslutade vi med middag på en av våra favoritrestauranger, "Doncafé", ligger på gångavstånd från vår lägenhet, ”koreansk BBQ”, och det smakade efter 4 års väntan precis sådär himmelskt som jag förväntat mig!
Kött från "kons mage" och kimchi fräser på den heta plattan som värms av en gaslåga på undersidan.
Nu har vi sorterat, röjt och städat i ett par dagar och i morgon tänkte vi åka för att se en specialutställning om de buddhistiska grottorna i Dunhuang.
Dunhuang och världens äldsta tryckta bok har jag skrivit tidigare om här: https://www.pgrahn.com/blogg/87-diamantsutran-vaerldens-aeldsta-tryckta-bok.html
Det finns säkert anledning att skriva några rader efter besöket på den utställningen, vi får se vad det blir för övrigt här i Beijing.