L1200568.JPG

Här i Hongluo si – ”Den röda snigelns tempel” kan man beskåda dessa båda gigantiska röda sniglar. Foto: Paul M. Grtahn Okt. 2024

I september 2017, dvs. för sju år sedan, gjorde vi en utflykt från Peking till Huairou. Jag skrev om det här: https://www.pgrahn.com/blogg/177-hongluo-si-den-roda-snigelns-tempel-i-huarou.html

Nu var det dags för ett nytt besök även denna gång en lördag. Staden Huairou har en befolkning på 273 000 och kan betraktas som en förort till Peking. Även denna lördag var biltrafiken kolossal och även antalet besökare till Hongluo si – ”Den röda snigelns tempel”. Nu skall inte alla som tar motorvägen norrut till Hongluo si-templet det finns annat att se och göra här bland annat kan man här i området besöka fyra olika intressanta avsnitt av ”Den stora muren”, den vi kallar ”Kinesiska muren”.

Innan vi gjorde vårt besök i Hongluo si var det dags för lunch och vi hade bestämt oss för att äta på restaurang Yan vars kännetecken är en stor skulptur av en katt på restaurangens tak. Det här är en mycket populär restaurang så givetvis var det kö. Vi fick vår nummerlapp och fick vänta en halvtimme innan ett bord blev vårt. Här på restaurangen är det grillad fisk från trakten som gäller och den var också mycket god.

L1200518.JPG

Restaurangen Yan´s stora katt på taket. Foton: Paul M. Grahn Okt. 2024

L1200520.JPG

Här  gjorde lokala entreprenörer goda affärer med oss besökare. Utbudet var olika sortres nötter, rostade kastanjer och frukt.

Stärkta av lunchen begav vi oss bort till Hongluo-templet som ligger i norra delen av Huairou-distriktet, cirka 55 kilometer från centrala Peking. Templet är byggt under den Östra Jindynastin (317 – 420 e.Kr.) och ombyggt och utvidgat under Tangdynastin (618 – 907 e.Kr.). men som i så många andra tempel är de byggander som finns kvar idag uppförda under Ming- och Qingdynastierna (1368 – 1912).

L1200526.JPG

Templets entré. Foto: Paul M. Grahn Okt 2024

Templet ligger mellan Hongluokullen, 800 meter hög, i norr och Hongluodammen i söder och omfattar ett område på 800 hektar. Hongluo-templet är särskilt uppskattat bland Kinas buddhister. Dagens besökare till templet, det var några tusen denna dag, kan man kanske inte beteckna som ”buddhister” vilka kommit till templet av religiösa skäl, men hur skall man veta det? Det står ju inte skrivet i pannan om man är buddhist eller ej. Hursom helst så är Hongluo si är ett populärt utflyktsmål för Pekings stora befolkning. Det ligger på lagom avstånd från stan vilket gör en färd med egen bil enkel. I området finns flera populära restauranger som är mycket välbesökta under veckosluten. Om man tar sig upp ett stycke på ”kullen” har man en fin utsikt över ”Den kejserliga bambuskogen”, Gingko- (tempel) träden ”Han och Hon” och tallskogen som växer i området. Hongluo-templet består av fyra större byggnader som på traditionellt vis är byggda utmed en nord-sydlig axel. Den första större hallen är ”De himmelska konungarnas hall”. Dessa fyra ”väktare” beskyddar människorna och i mitten av hallen sitter Milefu/ Maitreya Buddha.

L1200533.JPG

Maitreya Buddha, den kommande epokens Buddha, med sin stora välfyllda mage. Foto: Paul M. Grahn Okt. 2024 

Den tjocke som skrattar och uppmanar människor att visa tolerans. På nästa gård finns det sidohallar varav en är tillägnad ”Buddha med tusen armar” en annan, belägen på västra sidan, är ”Hallen tillägnad grundaren av det rena landets skola” en gren av den ”nordliga buddhismen. Här på gården står också ett par Gingkoträd (Gingko biloba) - Tempelträd. Det är ett han träd och ett hon träd, mycket populära att fotografera sig framför. Träden är över 30 meter höga och omkring dem finns en flora av myter och legender som att de är som är uppemot 1000 år gamla. Härefter följer den s.k. Mahavira-hallen med de tre viktiga skulpturerna av Sakyamuni-, Medicin- och Amitabha Buddha. 

P1080541.JPEG

Inne i Mahavira-hallen sitter de tre Buddhorna. Foto: Paul M. Grahn Sept. 2017

Guanyin.jpg

Bodhisattvan Guanyin. Foto: Paul M. Grahn Sept. 2017

Den avslutande av hallarna är Guanyin Bodhisattva-templet. Det är en av de äldsta hallarna i templet. Byggd först under Jin-dynastin (1115 - 1234 e.Kr.) Det vi ser idag är en rekonstruktion från 1997. 

L1200561.JPG

Maitreya Buddha – ”Den kommande epokens Buddha”. Foto: Paul M. Grahn Okt 2024

Efter en promenad uppåt kullen kommer man till den stora skulpturen av Maitreya Buddha – ”Den kommande epokens Buddha”. Han tronar på en plattform i tallskogen och ute i skogen runtomkring finns 500 skulpturer, alla olika, av s.k. Arhats – ”en som är värdig” d.v.s har uppnått Nirvana men valt att återfödas för att hjälpa oss andra.

P1080571.JPEG

Några av de 500 Arhats som sitter utspridda i tallskogen. Foto: Paul M. Grahn Sept. 2017

Hela tempelanläggningen är som en stor välordnad park med utförliga skyltar som visar hur man kan ta sig runt. Texter på engelska underlättar för utländska besökare. Men liksom vid mitt förra besök 2017 kunde jag inte se några. De utländska besökarna hittar man möjligtvis på något av muravsnitten som t.ex. Mutianyu. Färden tillbaka till Peking på sen eftermiddag gick smidigt även om antalet bilar var enormt. Huairou´s popularitet som utflyktsmål för Pekingborna har inte minskat  utan snarare ökat rejält.