Strax söder om det stora regerings - och administrationscentret Singha Darbar ligger ett gammalt Ranapalats som blivit ombyggt till Kathmandus snyggaste och kanske intressantaste shoppingkomplex. Formatet är inte stort, palatset tillhörde och utgjorde familjen Gautam SJB Rana´s hem.
Här har arkitekterna Erich Theophile och Rohit Ranjitkar förvandlat bostadsbyggnaderna och de gamla kostallen liksom vaktpersonalens lokaler till snygga butiker och restauranger. Här återfinns t ex den kända retaurangen Baithak som serverar klassisk nepalesisk mat och här finns också Chez Caroline en restaurang som bjuder mat i fransk tradition. Hade nöjet att vid mitt senaste besök prova både Baithak och Chez Caroline. Restaurangerna skall inte jämföras med varann då de bygger på helt olika koncept. Bland de trendiga butikerna återfinns även Pipalbot (Pipalträdet) som säljer snygga designprodukter, mattor, lampor och andra inredningsdetaljer samt kläder. Babar Mahal har definitiva likheter med Kaiser Mahal - Garden of dreams som ju också är ett ombyggt uppsnyggat gammalt Ranapalats.
Ranas var den släkt som styrde Nepal från 1846 fram till 1951. Man innehade premiärministerposten och var de facto de som styrde kungarna vilka alla tillhörde släkten Shah. 1951 gjorde kung Tribhuvan ”revolution” och tog tillbaka makten. Hans son Mahendra experimenterade en kort period med att försöka införa ett demokratiskt system. Han var inte nöjd med dettta och tog så tillbaka all makt igen. Fram till 2008 var landet ett hinduiskt kungadöme. Mellan 1996-2006 skakades landet av ett inbördeskrig. Den s k maoistgerillan gjorde väpnat motstånd mot den neplesiska armén och 2006 slöts fred. Sedan 2008 har man försökt få till en ny konstitution dock utan att lyckas och fortfarande är mycket styret provisoriskt och landet drabbas allt som oftast av politiska skandaler, strejker och diverse oroligheter. Men återigen blomstrar turismen och är för närvarande, liksom tidigare, en viktig inkomstkälla.
Babar Mahal Revisited tillhör det vi kan kalla ”upscale” i Kathmandu hit går inte vem som helst för att äta lunch eller shoppa. Till detta krävs pengar och varusortimentet är inte avpassat för den genomsnittslige nepalesen. Men intressant är att se att det finns ett intressant kreativt designskapande i en ”Himalaystil” som kan tilltala oss i Europa och säkert också människor i övriga delar av världen. Nepal är ju sedan tidigare känt för sina utomordentligt skickliga konstnärer, konsthantverkare och arkitekter, jag tänker då på de nepalesiska träsniderierna som dominerar de gamla byggnaderna i såväl Kathmandu som Bhaktapur och Patan. Förutom dessa tre städer finns det andra mindre kända som exempelvis Kirtipur, Bungamati, m fl.
En arkitekt som på sin tid gjorde Nepal känt i Asien var Arniko som verkade på 1400-talet, han står staty i Peking, och har givit namn åt den väg som förbinder Nepal med Kina och Tibet. Besöker du Kathmandu så missa inte Babar Mahal Revisited det är en härlig oas av lugn i den kaotiska trafiken i staden.