I slutat av 1950-talet bodde flera hundra munkar i grottorna vid Drak Yerpa. Grottorna som började användas som retreat, en plats att dra sig undan det världsliga för att helt ägna sig åt religionen, redan på 600-talet anses ha grundats av Tibets 32:a kung Songtsan Gampo. Samme man som anses vara den som lät införa buddismen till Tibet och gifte sig med en nepalesisk- och en kinesisk prinsessa. Vid denna tid, 600-talets mitt, var Tibet en militär stormakt i Asien.
Drak Yerpa ligger 30 km nordöst om Lhasa. Hela sträckan är idag asfalterad väg. Drak Yerpa består av ett antal små tempel och gamla eremitboningar i form av grottor. Platsen är en av de äldsta meditationsplatserna i Tibet, en del av grottorna användes redan under den förbuddistiska tiden, dvs före 600-talet e Kr. Några grottor förknippas med Songtsen Gampo (604-650 e.Kr.), Yarlungdynastin och den förste som regerade ett enat Tibet. Hans tibetanska hustru, Monza Triucham, grundade Drak Yerpas tempel här och Songtsen Gampo och även hans två utrikes födda hustrur, Brikhuti från Nepal och Wencheng från Tangdynastins Kina sägs ha mediterat här i en av grottorna.
Padmasambhava eller Guru Rinpoche (700-talet), mediterade och utövade tantrisk yoga med sin kvinnliga partner yoginin Yeshe Tsogyal här i en annan grotta. Flera av Guru Rinpoches viktiga efterföljare som Atisha (982 - 1054 e.Kr.) predikade här i dalen. Ramocheklostret i Lhasa använde Drak Yerpa som ett slags sommarakademi för sina tantriska, esoteriska, studier.
Padma Sambhava ( Guru Rinpoche) i en av grottorna vid Drak Yerpa. Foto: Paul M. Grahn 2018
Redan 1959, strax efter det tibetanska upproret i Lhasa mot det kinesiska styret, förstördes kloster, tempel och grottorna vandaliserades. Munkarna tvingades härifrån för att sättas i arbete eller återvända till sina hemorter runtom i Tibet. Detta brukar numera, som på många andra platser i Tibet, tillskrivas de tragiska händelser under Kulturevolutionen (1966-76) som man idag från kinesisk sida fördömer.
Här vid Drak Yerpa finns också en en gammal s k himmelsbegravningsplats mittemot grottorna, se bilden längre ned.
Dalen och utsikten från grottorna och bergssidan är enastående vacker. Idag besöker Lhasaborna gärna Drak Yerpa för en trevlig picknick kombinerat med ett pilgrimsbesök i de gamla grottorna.
Klosterbyggnader intill parkeringsplatsen vid Drak Yerpa. Foto: Paul M. Grahn 2012
Samma byggnader som ovan men också flera nya s.k. chorten. Foto: Paul M. Grahn 2018
En av tempelbyggnaderna uppe på bergssidan. Foto: Paul M. Grahn 2012
Samma byggander sex år senare efter återuppbyggnad och renovering. Foto: Paul M. Grahn 2018
Utsikt från en av grottorna som en gång användes som meditationsplatser. Foto: Paul M. Grahn 2012
Man får huka sig rejält för att ta sig in i några av grottorna. Foto: Paul M. Grahn 2012
Drak Yerpa, ett populärt utflyktsmål för trevliga picnic´s som tibetanerna älskar. Foto: Paul M. Grahn 2012
Här utförde man tidigare s. k. himmelsbegravning. På klippan här lade man ut den styckade människokroppen som de alltid hungriga gamarna sedan tog hand om. Foto: Paul M. Grahn 2012
Uppbyggnad av gamla klosterbyggnader vid Drak Yerpa. Foto: Paul M. Grahn 2018
Ny gångväg upp mot tempelbyggnaderna vid Drak Yerpa. Höjden över havet är 4400 meter så det är bra att vara acklimatiserad till höjden innan besöket. Foto: Paul M. Grahn 2018