L1150480.jpg

Den 108 meter höga skulpturen av bodhisattvan Guanyin, bygget tog sex år att genomföra. Foto Paul M. Grahn September 2018

Tillbaka i Peking efter ett besök på Kinas största tropiska ö, Hainan. Hainan utgör också Kinas minsta och sydligaste provins. Hainans arkipelag består av uppemot 200 mindre öar. Hainan är även en s k SEZ, ”Special Economic zone” som Deng Xiao Ping lät införa från 1978 och framåt. Haikou är huvudorten på ön och Sanya längst ner i söder är den stora turistdestinationen. Hainan tar emot cirka 50 miljoner turister om året!

P1110346.jpg

 Den "allmänna stranden" i Yalong bay Foto Paul M. Grahn September 2018

Visst, det är varmt men frisk luft och fullt med kokosnötpalmer långa sandstränder. Här finns alla olika kostnadsnivåer på boende, men företrädesvis stora hotellanläggningar. Nästan alla de stora internationella hotellkedjorna finns representerade här och de håvar in pengar. Vi bodde på Hilton Yalong bay Resort. Fyra nätter och hotellet var smockfullt enligt uppgift fanns det inte ett enda ledigt rum.

 

Del av poolområdet på Hilton Yalong bay resort. Foto Paul M. Grahn September 2018

P1110257.jpg

Ytterligare en del av poolområdet på Hilton Yalong bay resort. Foto Paul M. Grahn September 2018

P1110437.jpg

Hilton Yalong bay`s swimming area. Foto Paul M. Grahn September 2018

Till stor del syntes det vara unga kinesiska par, många med små barn och ofta med mor- eller farföräldrar som assistans. Alldeles utmärkt läge med egen strand och en jättelik pool, stora fina rum, bra service, ett flertal restauranger, i den övre prisklassen. Vi provade några av dessa men letade sedan upp motsvarande eller bättre mat till väsentligt lägre pris, mycket ”seafood” förstås, utanför hotellområdet. Men i Sanya är det badandet som är huvudsaken. Påfallande många av hotellets gäster var dock inte simkunniga, poolens största djup är 150 centimeter, och en armada av uppblåsbara ringar, djurfigurer och andra flythjälpmedel fyllde poolen, lyckligtvis också ett flertal ”badvakter” med visselpipa i munnen som övervakade plaskandet. Att bada i Sydkinesiska sjön går ju också för sig men verkade inte utöva någon lockelse på de kinesiska turisterna.

P1110266.jpg

Skribenten på väg ut i "Sydkinesiska sjön".  Foto: Yan Tao  September 2018

Jag provade havet och upptäckte när jag kommit en bit ut att det var röd flagg hissad på stranden, det verkade såg jag senare alltid vara så. Stora vågor sa de vi frågade om anledningen till denna försiktighetsåtgärd. Strömmar som drar den badande utåt var nog snarare orsaken. Hilton, liksom de andra stora hotellen, har ett eget avgränsat strandavsnitt och här finns det, utmärkt med bojar i vattnet, en ”swimming area”.  Många av hotellets gäster föredrog även att bada efter solens nedgång, man vill ju inte bli solbränd då kan ju någon tro att man kommer från landsbygden. Vi badade dagtid ett par gånger och solen tog rätt bra här märkte jag efter ett par dagar. 

Varmt, i Peking har vi haft mycket varmt hela sommaren och så är det fortfarande. Härnere i södra Kina, ja Hainan är den del av Kina som ligger längst i söder. Om man nu inte räknar någon av de små öar, klippor och rev som ligger ännu längre ut och som man sedan länge tvistar om med sina grannar om. Det handlar det ju om vad som finns runt öarna och under havsytan. 

Jag besökte Hainan första gången 1993 i samband med att jag var projektledare för ett utbytesprojekt om ”Barns bilder”. Vi gjorde då utställningar i Beijing,  Maoming och i Umeå.

Opening 2 maoming.jpg

Vi inviger barnbildutställningen i Maoming 1993. Foto: Agneta Pettersson 1993

With turtle.jpg

En yngre upplaga av skribenten med levande havssköldpadda på Hainan 1993. OBS! Vi åt inte upp den. Foto: Agneta Pettersson 1993

I samband med utställningen nere i Maoming, Guangdongprovinsen, åkte vi tillsammans med våra kinesiska värdar, det kinesiska oljebolaget Sinopec stod för kostnaderna, till Hainan en vecka för rekreation. Då var turismen till ön bara i sin linda. Vi mötte aldrig några andra utlänningar under den veckan och de kinesiska turisterna var få, så även hotellen. Men det var redan flera byggen igång. Nu har Hainan åtta miljoner invånare, Haikou är en miljonstad och Sanya har 700 000 invånare. Då, 1993, höll man på att bygga en flygplats i Sanya, den är nu utbyggd tre gånger och håller på att kompletteras av en helt ny som byggs ute i havet på nyskapat land genom utfyllnad.   

Nu badade vi och tittade runt en del i Sanya. Det är en mycket utspridd ort och Yalong bay ligger långt från de centrala delarna och det gamla Sanya. Det blev en del taxifärder för att ta sig till olika områden. 

L1150495.jpg

Sanya växer, nu 700 000 invånare. Foto Paul M. Grahn September 2018.

Vi gjorde bara en enda längre utflykt, till ”Nanshan Cultural tourism zone”. Här är man verkligen turist, turist till 100 %. Allt är tillrättalagt, transporter, nybyggda sevärdheter i form av tempel byggda i en stil som efterliknar Tangdynastins byggnader. Det finns souvenirshoppar och kiosker med glass och frukt överallt. Den stora magneten här är den sedan 2005 uppförda jättelika skulpturen föreställande Guanyin. 108 meter hög, byggd i titanstål och står ute på ett tidigare klipprev som byggts ut till en liten ö. Ditut leder en lång bro så man kan ta sig upp till foten av skulpturen. Vi avstod från detta då det är fyra våningar trappor att kliva upp och nedför. Tillsammans med oss var det minst något tiotusental besökare denna lördag i början av september. Parkeringarna var smockfulla och man åkte runt på  området i små shuttlebussar förklädda till tåg. Allt fungerade smidigt och väl. Inträdesavgiften är hög 180 yuan (nästan 250 svenska kronor) per person så företaget, ett joint venture mellan kinesiska staten och ett privatägt bolag har säkert redan håvat in sina investeringskostnader och sitter nu och räknar vinstpengarna. Hit till denna ”buddhistiska sevärdhet” har man också flyttat en nepalesisk stupa och tillhörande tempelbyggnader i klassisk Newararkitektur. Stupan och byggnaderna representerade Nepal vid Världsutställningen i Shanghai 2010. Hela detta område är indelat i tre stora separata temaparker. ”Nanshan Buddhism Cultural Garden” som visar traditionell kinesisk buddhistisk kultur, ”som är full av djup moral, visdom och filosofi och kan förändra människors liv” heter det i beskrivningen av denna temapark. Här återfinns bl a ”Nanshans buddhsitiska tempel” och den Nepalesiska stupan. 

L1150482.jpg

Den Nepalesiska stupan. Foto: Paul M. Grahn September 2018

Det andra området är ”China Longevity & Good Fortune Garden och det tredje området visar de ursprungliga folkgrupperna på ön, Li och Miao. Dessa minoritetsfolk är liksom på andra platser i Kina spännande för den stora majoritetsbefolkningen, Han, att beskåda.

L1150463.jpg

Två lyktor i sten och en samling s k Bodhi-träd, i bakgrunden bakom de tre palmträden, ett sådant som Buddha satt under när han nådde "upplysningen" Foto: Paul M. Grahn September 2018

Vi hade inte avdelat hela dagen till vår utflykt så vi såg inte hela området. Nu kan man ju tro att detta med buddhism härnere i söder bara ett slags ”hitte på grej” men så är det inte. Buddhismen kom redan under Tangdynastin (618-906) till Hainan. En munk som sjövägen var på väg till Japan råkade landstiga här i tron att det var Japan han nått och lät bygga det första buddhistiska templet här. 

L1150412.jpg

Entrén till "Nanshan Cultural tourism zone”. Foto: Paul M. Grahn September 2018

Sanya som 1993 inte hade ett enda trafikljus och rätt skraltiga vägar är nu stort och kommer av de byggnationer man kan se att bli ännu större. Nya stora breda motorvägar och tunnlar byggda genom de berg som står i vägen gör att staden breder ut sig inte bara utmed kusten utan också inåt öns inland. Det är grönt och det finns mängder av fruktodlingar. Emellanåt också risfält och många växthus för grönsaksodling. Med tanke på den stora mängd turister som skall utspisas kan man förstå att det idag säkert är rätt lönsamt att vara matproducent här. Jag tror att vi såg hundratals butiker som sålde ”local Hainan specialities”.

mangofrukter.jpg

 

 

Mangofrukter

Färsk och torkad frukt alltifrån Mango, Durian, den frukt som många tycker luktar illa, apelsiner, äpplen i olika storlekar och former. Kaffe, som odlas på ön och inte minst kokosnöt. Den färska mangofrukten här är underbart god och vi ville givetvis ta med några till Peking. Det går utmärkt ombord på Hainan Airlines, som vi flög med, är det tillåtet att medföra 5 kg färsk frukt per person! Hur mycket den torkade frukten vägde som vi packat ner och checkat in vet jag inte. 

Nedan slutligen lite matbilder från Hainan. 

P1110420.jpg

En seafoodmarknad i Sanya. Foto: Paul M. Grahn September 2018

P1110287.jpg

Lite läckerheter som snart åkte i "Hot pot- grytan". Foto: Paul M: Grahn September 2018

P1110331.jpg

Mycket goda räkor. Foto: Paul M. Grahn September 2018

P1110334.jpg

Ostron. Foto: Paul M. Grahn September 2018

P1110336.jpg

Med lite soja, vinäger, grön stränglök och en aning chili så var den här fisken mycket välsmakande. Foto: Paul M. Grahn September 2018